Racens oprindelse
Den engelske springer spaniel er, af ren afstamning, muligvis den ældste jagthundetype der eksisterer. Den kommer oprindeligt fra Spanien, men blev bragt til England, hvor den findes afbilledet helt tilbage fra 1600 tallet. Racen har været stambogsført i England siden 1800 tallet. Den blev oprindeligt brugt til at støve vildtet op, under jagt med enten net, falke eller mynder, men i dag bruges den som stødende og apporterende hund for skytten både på land og i vand. Den fungerer også fint som kæle- og familiehund hos aktive familier. Mange vælger også den engelske springer spaniel som en god træningshund enten til nosework, spor, agility eller anden sjov form for træning. Derudover har man den perfekte løbemakker, hvis det er det man ønsker.
Den engelske springer spaniel, er den største af spanielracerne. Både i racens hjemland og Danmark deles racen i to udgaver, hvor man skal være meget opmærksom på hvilken man f.eks. vælger til ren familiehund. I Danmark skelnes der mellem Field Trail (FT) springer og den Engelske Springer Spaniel, hvor FT Springeren er avlet kun efter arbejdsevner og denne har et helt andet aktivitetsniveau end den Engelske Springer Spaniel. I Danmark har den Engelske Springer Spaniel været stambogsført i DKK (Dansk Kennel Klub) længe, hvorimod FT springeren var stambogsført under DJR fra 1996-2014 og blev igen i 2014 stambogsført under DKK.
Temperament
Den engelske springer spaniel har et venligt gemyt med stor samarbejdsvilje. Det er generelt en meget glad og blød hund, der reagerer meget dårligt på opdragelse og træning efter ”kæft-trit-og-retning”-metoden. Det er en fremadgående hunderace og en hund, der gerne vil arbejde tæt sammen med ejeren. ”Springeren” er en social og kontaktsøgende hund, der ikke trives ved at blive lukket væk fra sin familie i lang tid ad gangen. Det er dog en jagthund og den er i besiddelse af et jagtinstinkt, hvilket kan være en udfordring for nogen og det er ikke en hund, der egner sig til et liv i sofaen. Bliver ”springeren” ikke mentalt udfordret og får lov at brænde fysisk energi af, så bliver den meget nemt destruktiv i hjemmet eller udvikler andre adfærdsproblemer.
Specielle egenskaber
”Springeren” er lavet til at støde vildtet op og respektere vildtet i opfløj for skytten, hvilket vil sige, at hunden arbejder i en afstand på ca. 20 meter fra skytten i et zigzag-søgemønster. Selvom ”springeren” ikke bliver brugt til jagt, vil de fleste ”springere” af sig selv vise det typiske søgemønster. Racen elsker at bruge sin næse, så går man ikke på jagt, må man give den andre næseopgaver såsom spor eller finde gemte genstand og racen elsker at bære på ting og er generelt en blødmundet hund, der ikke ødelægger de ting den bærer rundt på. Der findes vist ikke den ”springer”-ejer, der ikke kan nikke genkendende til at flere gange om ugen at skulle lede efter to ens sko eller har mange uens par sokker. Denne lyst til at bærer på ting kan også med fordel bruges i hverdagen for at aktivere hunden; f.eks. ved at bærer varer ind fra bilen eller fylde/tømme vaskemaskinen. Det er en race for hvem, der ikke findes dårligt terræn eller dårligt vejr – de går gerne i tæt bevoksning, vand (herunder også mosehuller) og vil aldrig sige nej tak til en gåtur, selvom vejret er vådt eller koldt.
Udseende og Størrelse
Højde: 48-54 cm.
Vægt: 19-25 kg.
Farver: sort/hvid eller brun/hvid; begge farvekombinationer findes med tanfarve.
Pleje af Engelsk Springer Spaniel
Den engelske springer spaniel er en trimmerace og man skal derfor påregne minimum en times pelspleje om ugen; mere hvis man går i tæt bevoksning eller vand hver dag. Racen skal trimmes ca. hver 8. uge, hvor poter, hals og det øverste af ørerne samt en håndsbredde under halen bliver klippet ned. Ønsker man at holde sin ”springer” i udstillingstrim, så kræver den trimning noget oftere – helt ned til hver uge, hvis den har meget pels. Det kan anbefales, at man lærer at gøre det selv og investere i de rigtige instrumenter til trimningen – selvom sakse og maskiner er dyre i indkøb, så vil de hurtige tjene sig ind. Den engelske springer spaniel har tendens til øreproblemer på grund af de lange ører og for at kunne avle i DKK skal ens ”springer” være HD-fotograferet og øjenlyst (pt. for arvelig cataract og PRA). Det er desuden en race, der let bliver for tyk, så man skal nøje overvåge madindtag kontra motion.
Unikke Egenskaber
Den engelske springer spaniel er en rigtig god allround-hund til den aktive familie, hvor der måske er lidt jagtinteresse – den trives godt med børn såfremt den er socialiseret på dem og vil gerne med ud på lange traveture eller løbeture samtidigt med, at den kan (selvfølgelig med rette træning) fungere som fritidsjagthund. Racen kan bruges til alle former for hundesport og nyder især sportsgrene som agility, spor, nosework og Rally-lydighed. Grundet det bløde sind skal en ”springer” socialiseres korrekt på andre hunde og mennesker og den skal beskyttes mod ubehagelige oplevelser, da for mange dårlige oplevelser kan skabe en udfarende hund. Sørger man for korrekt socialisering og en fornuftig og konsekvent opdragelse (ikke hårdhændet), så har man en ven for livet, der kan tages med alle steder. Det er en hund, der gerne tager initiativer til forskellige ting og dette skal man ikke pille ud af dem og det er en generelt glad hund.